28.02.2014


 

Bjørn O. Andersen:
Odalsportalens kåsør, Bjørn O. Andersen, er pensjonert lektor og undervisningsinspektør ved Ullersmo fengsel og nyter sitt otium øverst i Rovelstadgrenda i Bruvoll – der bilvegen slutter, stiene tar over og sivilisasjonen utfordres. Med sitt store samfunnsengasjement, skrivekløe og ikke minst sin gode porsjon humor er Bjørn blant annet kjent fra Glåmdalens debattsider. Han er også benyttet som konferansier ved humanistisk konfirmasjon.

Takk for meg!

Kjære trofaste lesere!

Nå når Odalsportalen skal legges om, er det naturlig at jeg, etter nesten fire års skriblerier, kaster inn håndkledet. Jeg vil få takke for alle konstruktive og inspirerende tilbakemeldinger. Hvis dere som har vært innom Odalsportalen, har hatt like mye glede av å lese som jeg har hatt av å skrive, er jeg mer enn fornøyd.

Å sette seg ambisiøse mål
Akkurat nå har jeg satt meg ett klart mål som jeg skal satse alt på å nå. Jeg vil møte opp på Odalsbankens tilstelning på Skarnes vgs 10. mars for å høre Martin Johnsrud Sundby snakke om å sette seg mål. Selv er jeg jo i den aldersgruppa som snart må tenke på å sette seg de virkelig store målene. Nemlig det å slutte med stil, og samtidig sørge for å få satt et endelig punktum med noe av verdigheten i behold. Det å bevare verdighet i alle livets faser er nok viktigere enn vi skulle tro. Det gjør noe med oss som mennesker å føle at vi hjelpeløst havner i fritt fall.

Jeg regner med at unge Martin skal snakke om de idrettslige mål. Vi er blitt så på fornavn med alle typer kjendiser i dette landet etter Gro og Kåre-perioden at jeg slenger meg på samme trenden. Og jeg er ikke motstander av at man setter seg mål innenfor den bransjen man har har interesse for og hvor man ser at man kan oppnå resultater og bety noe for folk rundt seg. Men akkurat som når det gjelder medisiner,er jeg så redd for bivirkninger. Dessverre virker det ikke som om det er noen mangel verken på medisiner eller gasser i Martins bransje. Råttenskap finner man ikke bare i rottenes verden.

Etter min mening er det vanskelig å se det store lyset uten at man får et visst tunnelsyn. Det eneste store lyset har lett for å blende. Jeg skulle hatt mye større sans for abortmotstander opp gjennom historien hvis de hadde vist et grunnleggende engasjement for de ulykkelige kvinnene som hadde vart over tid og ikke bare i svangerskapsperioden. Fokus på ett saksområde krever et visst sidesyn hvis man ikke skal komme skjevt ut. Det gjelder også ved alle typer karriereplanlegginger.

Jeg har sonet nesten 14 år i fengsel. Og det gjør noe med deg å møte alle de mennesketypene som passerer revy i løpet av et år der. Jeg glemmer aldri den begavede idrettsgutten som ikke helt nådde toppen. Da han stagnerte,mistet idrettsmiljøet interessen for han, og han taklet ikke nedoverbakken. Når du skjønner at du ikke når de store målene og samtidig opplever den fullstendige tomheten etter nederlaget,er du i en sårbar situasjon. Man må alltid ha et blikk til siden,for det er trangt på toppen, og du kan sikkert bli vraket over natta. Da er det kanskje en sunn reaksjon å gjøre som Sjur Røthe – bli fly forbannet og reise hjem. For Sjur Røthes skyld får vi håpe at han har en klok og forståelsesfull mamma som kan ta kjærlig i mot ham og gi ham gode råd.

Å satse på å nå toppen krever en beinhard prioritering. Men hvis du ikke har et blikk for det som foregår ved siden av deg og rundt deg,kan du risikere å tatetsere veien mot toppen med lik. Kanskje skader det karrieren å ta for mye hensyn, men det kan også få alvorlige konsekvenser for dine omgivelser om du ikke gjør det. Jeg glemmer  aldri fangen fra Ullersmo som var veldig klar på at «penger manglet det aldri hjemme». Det var ikke så sjelden å se faren hans i tv-ruta. Men,som han sa: «Jeg fikk da i alle fall en hund». Fattigdom kan være så mangt. Det er slett ikke alltid at det handler om økonomi. Kanskje rikdom kan være å ha foreldre som ligger på gulvet og spiller monopol med ungene. Det kan oppveie for rådyre bursdager arrangert av proffe party-fiksere og sydenturer hvor ungene basker alene i swimming-poolen mens mor og far ligger i solstolen og nyter long-drinkene.

Du synes kanskje at jeg blir vel spydig nå? Du tror kanskje at jeg har dopet meg og presterer stikkpiller over evne? Vi driver nok med litt av hvert i Rovelstadgrenda,men slikt gidder vi ikke å bruke tida på. Men selvfølgelig er det viktig og riktig å sette seg mål. Det er også helt påkrevet å arbeide systematisk for å nå dem. Men det er også av fundamental betydning å ha et helhetlig syn for omgivelsene rundt deg. Det gamle sitatet fra evangelisten Mattheus om at det ikke hjelper om du vinner hele verden om du tar skade på din sjel, har fortsatt gyldighet. Dette  sitatet kunne godt klistres på premieskapet eller på  bankboksen. Riktignok er det ikke gull alt som glimrer,men gull som er ervervet og forvaltet på riktig måte, kaster ekte  glans. Og det skal vi sannelig sette pris på, glede oss over, og vi skal med all mulig grunn hylle de som lykkes med å nå sine mål etter hederlig arbeid.

Bjørns siste kåserier:

Gammel og grånet

Savn etter bygdeoriginalene

Statoildirektøren har overbevist meg

Redningsplanke for skoletrøtt ungdom

Angsten for å se fortida i hvitøyet

Fra fromme til gode ønsker

Ærerike jumboplasser

Får jeg sparken?

Positiv inngang på jula

Mens vi venter på...

Utdeling av julegleder

Årets glåmdøl

Tanker foran vedreisa

Privat rikdom – kommunal fattigdom

Lys i tunnelen

Slapp av – alt skal gå bra