LENKER
Om Odalstunet

Kvinnemuseet

Eidskog museum

Hedmark Fylkesmuseum

Jul i stuene 2010
Liv i stuene 2010
Jul i stuene 2009
Liv i stuene 2009
Jul i stuene 2008
Liv i stuene 2008
Jul i stuene 2007
Liv i stuene 2007

 
KONTAKT
TLF: 469 51 351
(PÅ DAGTID)
E-POST

 
Vi er på jakt etter lamper!

LES MER
 

 
 
 

 

Forbereder årets
Liv i stuene
Som vanlig er det et allsidig og spennende program når Odalstunet til helga inviterer til Liv i stuene.
Les mer
Mange fikk oppleve god, gammeldags julestemning
I et flott førjulsvær valfartet store og små til Odalstunet og Jul i stuene søndag 9. desember. I tillegg til de tradisjonelle og populære aktivitetene skapte elevene på Solbakken ekstra god stemning med sin juleforestilling. Les mer

 
Førjulsstri anno 1912
Søndag 9. desember ønsker Odalstunet velkommen til førjulsaktiviteter. 60-70 lokale aktører og frivillige skal vise hvordan ei travel førjulstid var i 1912, for 100 år siden. – I fjor hadde vi 700 innom tunet, og vi håper på minst like mange i år, sier tunbestyrer Knut Ola Storbråten som ut fra værmeldingene tror det blir skikkelig, hvit julestemning søndag – fra 12 til 17. I tillegg til de faste aktivitetene blir det julespell utendørs. Det er ei gruppe fra Solbakken folkehøgskole som skal vise utdrag fra sin Prøysen-forestilling foran vognskjulet. Dessuten blir det julekveldsfeiring både i hos gardfolket i Gjersøyen og hos husmannsfamilien i Vestaberg. Se plakat
Bløtt, men mye folk og god stemning
– Vi er godt fornøyd; det ble en veldig bra dag. Det kom noen regndråper under gudstjenesten på formiddagen, men etter det var været bra, og folk strømmet til utover dagen. Styreleder Hans Høiby i tunlaget kunne søndag kveld puste ut etter nok et vellykket «Liv i stuene»-arrangement. Lørdagen ble miserabel, med styrtregn det meste av dagen og flomtendenser inne på tunet.  Se bilder
«Jul i stuene»
er populært
Det årvisse «Jul i stuene»-arrangementet på Odalstunet er populært. I løpet av den første timen søndag formiddag var godt over 200 voksne og 100 barn innenfor skigarden, og de 60-70 medhjelperne hadde fullt opp å gjøre. Les mer
 
Lærerik treskerdag
Riktig mange skuelystne fant vegen til Odalstunet søndag 2. oktober for å se tresking på gammelt vis. Gutta fra Glåmdal utstyr og motorhistorisk forening (GUMF) fikk liv i de gamle maskinene, og det ble ei lærerik stund for både store og små.
Les mer

 
Søndag 11. september er det barnas dag
Denne dagen er Odalstunet åpent på barnas premisser. Vi tilbyr lek, barnehusflid, natursti v/Odal Turlag, ponniridning, hestekjøring og mange slags dyr ved og i fjøset. Fuglekassesnekkern er også på plass, og i bryggerhuset steiker vi kaku så svetten siler. Får man lyst på litt ro innimellom, kan vi anbefale en tur ned i husmannstua der man kan kjøpe seg en esstomp med smør og sukker på. Rømmegraut og spekemat, vafler og kaffe skal det også bli ei råd med. Inngang: kr 50 for voksen og kr 20 for barn over 4 år. Vel møtt til en strial dag på tunet!
 
Fargerikt og
trivelig på tunet

Med rundt 1000 store og små innafor gjerdet i løpet av helga, ble det et vellykket «Liv i stuene»-arrangement også i år.

Les mer og se bilder

En fin skoledag i «gamledager»
– Dette har vært moro. Det er fint å se hvordan det var i gamledager, sa sjetteklassingen Remi Disenbroen (bildet) fra Korsmo skole.

Les mer
Liv i stuene 18. og 19. juni
Odalstunet er pyntet til St. Hans-fest! Bjørn Sverre Haugen kåserer begge dager over temaet «Eta sams eller flere bordsetninger». Sommerutstillingen gjenspeiler skittentøyets historie, og utstillingen i magasinbua er viet hverdagslivets kulturminner. Ellers byr vi på tradisjonelle aktiviteter for store og små. Se program
 
Sigurd og Selma
Det ble et spennende møte mellom to sterke forfatterpersonligheter i Milepelen 21. mars. Sigurd Hoel og Selma Lagerlöf møttes trolig aldri i det virkelige liv, men i sin debut som dramatiker lot Kari Gjerstadberget oss følge en tenkt samtale mellom forfatterne.
Les mer
Mange besøkte
«Jul i stuene»

«Jul i stuene» ble arrangert fjerde gang søndag 5. desember, og riktig mange store og små strømmet til Odalstunet for å oppleve god, gammeldags førjulsstemning.

Les mer

 
Trivelig førjulsstri for store og små
5. desember arrangeres Jul i stuene på Odalstunet for fjerde gang. Arrangementet har etablert seg som et særdeles trivelig førjulstilbud som favner både små og store besøkende.

Les mer  |  Se plakat

Trivelig dag i museumssætra
Søndag var det åpen dag på Skålbergsætra, som er Odalstunets museumssæter. Over 100 interesserte benyttet anledningen til å besøke sætra, der det har skjedd store forandringer det siste året. Størhuset er restaurert, og på store deler av vangen er hogd rein og rensket for kvist.
Les mer
 
Aasmund O. Vinjes gjenreise til Odalen
I forbindelse med 150-årsjubileet for Aasmund Olavsson Vinjes besøk i Odalen, ble forestillingen «Vinjes ferdaminne» vist på Odalstunet nylig.
Les mer
Søndagsåpent på tunet
Odals tunet har åpent hver søndag fra og med 4. juli til og med 8. august. Aktiviteter: 4. juli: ysting, 11. juli: veving, 18. juli: spinning/sprang, 25. juli: lefsesteiking, 1. august: Vinje-konsert og 8. august: kakusteiking og gamle motorer. Oppstad IL serverer kaffe og vafler. Omvisning kr 50. Årets utstilling: Odal'n okkupert. Grinda åpner kl 12 og stenges kl 16. Velkommen til en huggal søndag på Odalstunet!
 
Stor interesse for krigsutstillingen
– Vi er godt fornøyd, selv om været ødela lørdagen, sier styreleder i Odalstunet, Hans Høiby etter «Liv i stuene» i helga. Les mer
 
God oppslutning
om fløterkvelden

– Det er viktig å få dokumentert fløterhistorien i Odalen, konkluderte bestyrer Knut Ola Storbråten på Odalstunet etter fløterkvelden tirsdag 20. april.
Les mer
 
Over 3000 besøkte
Odalstunets aktiviteter i 2009
Odalstunet avholdt årsmøte i Gjersøyenbygningen tirsdag 9. mars. Odalstunet har en medlemsmasse på rundt 320 hvorav 25 deltok på årsmøtet. Hans Høiby ble gjenvalgt som leder. Les mer

Strial førjulstid
Over 400 store og små besøkte «Jul i stuene», som var årets siste arrangement på Odalstunet.
 
Les mer

 
Kurs i lokal bygge-skikk og stilhistorie
Kurset «Byggeskikk og stilhistorie i Odalen» ble nylig avholdt på Odalstunet. Les mer
En flott dag for de yngste!
To år gamle Harald Bekken Solhaug var blant de mange som syntes det var moro på «Barnas Dag» 6. september.

Les mer
Folkevandring til «tussesætra»
Kulturminneløypa, som Odalstunet arrangerte i samarbeid med Austvatn Vel og Nordre Odalen Kulturminnelag søndag 30. august, ble en stor suksess.  Les mer
Midtsommertur til Skålbergsætra
Odal Turlag og Odalstunets midtsommertur til Skålbergsætra onsdag 17. juni samlet 26 deltakere.

Les mer på turlagets hjemmesider

 

Over 1000 på
«Liv i stuene»

Årets tundager ble en stor suksess! Over 1000 store og små besøkte tunet lørdag og søndag.

Les mer og se bilder her
Stemningsfullt
Folkemusikerne Hege Nylund, Annar Bye og Tove Dalbakk presenterte nytt tonemateriale til tekst av et knippe Hedmarks-diktere på Odalstunet søndag 1. mars.
Les mer
Mollstemt konsert
Søndag 1. mars klokka 14.30 ønsker vi velkommen til en intimkonsert i Gjersøyenbygningen på tunet. Vi får besøk av trioen «Fra de mollstemte skoger» som vil framføre tonesatte dikt av hedmarksforfattere, blant dem Jakob Lishaugen.
Gammeldags julestri
Det var ekte julestemning på Odalstunet søndag 7. desember. Snøen og det fine vinterlyset la ei flott ramme rundt arrangementet, og tilstrømningen av små og store gjester var jevn hele dagen.
Stor interesse for lokal byggeskikk
Det var stor interesse for mini-seminaret om byggeskikk og stilhistorie i Odalen. Et førtitall interesserte møtte fram, og mange av disse meldte sin interesse for å lære mer.
Dramaet i Sandsætra

Som en markering av Kulturminnedagen 2008 arrangerte Nordre Odalen Kulturminnelag og Odalstunet søndag 14. september det historiske spillet «At miste sin hals» i Sandsætra.

Velsmakende mattradisjoner
De lange køene opplevde vi ikke, men gjennom hele søndagen var det en jamn tilstrømming av odølinger som ville benytte anledningen og smake på god, tradisjonsrik husmannkost på Odalstunet.
«At miste sin hals»
I anledning Kulturminnedagen søndag 14. september 2008 ønsker Odalstunet og Nordre Odalen Kulturminnelag velkommen til «At miste sin hals», en dramatisering av den fatale hendelsen på Sandsætra 22. juni 1832.
Mye moro
på tunet!

Ungene brydde seg lite om været og koste seg med alle aktivtetene på Barnas Dag. Blant dem var snart to år gamle Tirill Aurora Bunes som fikk prøve å ri for aller første gang.
Sagstuskolen er pusset opp
Sagstuskolen på Sand har fått en lenge tiltrengt utvendig oppussing i sommer. Hele huset er skrapt og malt, ei bunnsville og noen råtne bord er skiftet, og vinduer er kittet og malt.

Varme dager på tunet
Det ble ei fin helg på Odalstunet, og de mange frivillige gjorde som vanlig en flott innsats tross tildels svært varme antrekk.
 
Tidligere i vår gikk Sigvardt Pran av som styreleder i Odalstunet etter fem års innsats. Søndag ble han hedret med et maleri, blomster og takkens ord av den nye styrelederen, Hans Høiby.

Sigvardt takket for gode ord og benyttet anledningen til å takke alle frivillige medarbeidere på tunet for godt samarbeid. Over ser vi Sigvart sammen med kona Mai Torhild foran koia fra Berg i Nord-Odal, som Sigvardt er spesielt glad for å ha fått til tunet. Bildet er malt av Arne Brynjulfsrud på Årnes.


Støtte til restaurering
av Skålbergsætra

Odalstunet har fått 164.500 kroner Sparebankstiftelsen DnB NOR. Pengene skal brukes til å sette restaurere Skålbergsætra i Mo. Planen er bruke sætra til kurs og undervisning og til sæterdager i regi av Odalstunet. – Det vil også gå en sti dit opp, og stedet vil bli et fint turmål. Framfor å flytte alt til Odalstunet, er dette et fint tiltak for bevaring av ei sæter der den ligger, sier Knut Ola Storbråten til Glåmdalen.

Fra Skålbergsætra under krigen. F.v. Marie Ihler, Hans Flugind, Marit Dånåsen, Arnold Ihler og Else Dånåsen.


– Skal være et trivelig sted
– Jeg er glad for at vi har fått en egen, fast ansatt daglig leder på Odalstunet. Det er nærmest et kvantesprang som gir oss nye utviklingsmuligheter, og jeg tror Knut Ola Storbråten er skapt for jobben, sier nyvalgt leder i styret for Odalstunet, Hans Høiby.

 
Tunet er 60 år i år, og Høiby mener stedet mer enn noen gang har livets rett. Han viser til de mange arrangementene som trekker folk år etter år.
   – Vi ønsker at Odalstunet skal være et trivelig sted for både små og store. Ikke minst synes jeg det er fint at vi hvert år kan vise tunet fram for ungdommen, og mange viser så stor interesse at blir med oss videre på «Liv i stuene» og nærmest tar det som en rekruttskole.
   Mye av styrets arbeid må konsentreres om det økonomiske, og å holde de mange verdifulle husene i stand. Høiby ser også gjerne at stedet kan bli enda mer brukt til andre typer kulturarrangementer.
   – Odalstunet er fine fine kulisser og ei flott ramme for mange kulturformer, sier han.
Museumsbestyrer Knut Ola Storbråten (t.v.) sammen med noen av styremedlemmene: Hans Høiby, Tom Nordengen, Oddvar Lillehagen, Ivar Broen, Thor Skogbakken og Kristine Haug.
PROGRAM
2013


ODALSTUNET
Åpent søndager 7. juli til 11. august kl 12.00–16.00
Salg av kaffe og vafler. Omvisning, utstillinger i Magasinbua og i Gjersøyenbygningen.

Lørdag 15. og søndag 16. juni
kl 12.00–17.00
LIV I STUENE
Tida skrus 100 år tilbake på Odalstunet denne helga. Kom og opplev mylderet av folk og huggal odalsstemning. Du treffer garantert noen du kjenner på Liv i stuene!
Salg av kaffe, vafler og rømmegraut.

Mandag 29. juli kl 19.00
OLSOK PÅ ODALSTUNET
Utendørs Olsokgudstjeneste

Søndag 25. august
12.00–17.00
BARNAS DAG
Odalstunet er åpent på barnas betingelser! Hopping i høyet, hesteskyss med mer. Servering av kaffe, vafler og rømmegraut.

Søndag 8. september
kl 12.00-15.00
KULTURMINNEDAGEN
Åpen dag på Spikset gardsteglverk og Øvre Bakli.

Søndag 29. september
kl 12.00–16.00
TRESKERDAG
Glåmdal Utstyr- og motorhistorisk forening fyrer opp treskerverket ved vognskjulet og viser tresking på gamlemåten. I Gjersøyen serverer vi tradisjonskost fra Odalen.

Søndag 8. desember
kl 12.00–17.00
JUL I STUENE
Travel førjul fra tida rundt 1900. Julemarked og juleverksted. Kafè Kakelinna holder åpent.


SAGSTUA SKOLEMUSEUM
SIGURD HOELS BARNDOMSHJEM

Åpent for omvisning søndager 23. juni–28. juli kl 13.00–16.00. Omvisning, utstilling og film.

Onsdag 13. mars
kl 19.00
SPRÅKÅRET 2013:
SIGURD HOEL
OG SPRÅKET

EN REISE FRA ODALEN NORD TIL OSLO VEST
Kåseri ved Terje Nordby. Årets Sigurd Hoel-markering på Nord-Odal bibliotek, et arrangement i Lysukene i Odalen.


SKÅLBERGSÆTRA
Skålbergsætra er Odalstunets museumssæter i Austvatn, Nord-Odal. Adkomst fra RV 209, 8 km langs Østmosætervegen, bomavgift. Fra Krokmyra kan man følge den gamle sætervegen til fots, 1-1,5 times vandring i skogen. Det restaurerte sæteranlegget er et fint turmål for familien. Bygninger og landskap framstår slik det var mens det var sæterdrift her fram til ca 1960. Etter 50 års fravær har budeia på nytt inntatt sætra!

ÅPEN SÆTER
I juli måned 1. juli til 28. juli holder vi åpen sæter med dyr, budeier og omstelling.