Vertskap og gjester før juleselskapet i Gjersøyen-bygningen. Fra venstre: Marit Thoner, Dagfinn Hovland, Jon Fredrik Skauge, Knut Luxengaard Ridderhus, Hans Johnsson, Kari Gjerstadberget, Veslemøy Nordset, Lene Furuly og Mona Holm.
 
Nærmere «ekte» jul kommer vi ikke!
Det var ekte julestemning på Odalstunet søndag 7. desember. Snøen og det fine vinterlyset la ei flott ramme rundt arrangementet, og tilstrømningen av små og store gjester var jevn hele dagen. Alt i alt var godt over 400 innafor skigarden, og det virket som om de fleste koste seg og tok seg god tid til å besøke de mange aktivitetene.
 
I Gjersøyen-bygningen var det hektisk aktivitet. Ungene kunne være med på å lage julepynt, og vi noe mer tilårskomne kunne følge de hektiske forberedelsene til det tradisjonsrike juleselskapet.

Som i fjor gikk det ikke bedre enn at ei av tjenestejentene skaut over i stria og trengte doktorhjelp. Men alt ble ferdig i tide til gjestene ankom garden, og deretter kunne vi følge selskapet i storstua med sanger, taler, middag og gang rundt juletreet.
 
Annerledes kår var det i Vestaberg-stuggua der husmannsfamilien fikk ei matkorg av gardfolket til jul, og julefeiringa ellers bar preg av enkle kår.
 
I Skjeppastad-bygningen var det spinnardømning og lefsebaking; i bryggerhuset var brødbaking, og i drengestua ble slaktet delt opp. På låven ble det satt opp kornband. Ellers var det mulig å få kjøpt både julegøtteri og andre lokale produkter både i landhandelen og i magasinbua.
 
«Goroløypa» var populær også i år. Folk gikk fra gorojern til gorojern og smakte på kakene, og det var mulig å være med i en enkel avstemming der årets beste goro ble kåret. Alle variantene ble stekt fra samme røra, men jerna var av forskjellige årganger. Mest populær var Gjersøyen-goroen fra 1908, fulgt av Solheim-varianten fra 1958, den moderne Storbråten-goroen og husmannsgoroen stekt med det eldste jernet, det fra 1858.

Tekst og foto: Gunnar Nygård


HER ET LITE BILDEGALLERI FRA JUL I STUENE.
KLIKK PÅ MINIATYRENE FOR Å SE BILDENEI FULL STØRRELSE!