Logo Odalsnytt
  Del på Facebook Tips en venn pÃ¥ epost  
     
 

Forbereder Liv i stuene

 
   
Av Gunnar Nygård  | OPPDATERT 11.06.2013 14:56
 
 
   
  Mirko Möckel i ferd med å legge nye stokker på løbrua.
 
 
 

Som vanlig er det et allsidig og spennende program når Odalstunet til helga inviterer til Liv i stuene.

I løpet av forsommeren er det utført mye vedlikeholdsarbeid på tunet. Det mest synlige er den nye løbrua. Fjøset skal snart få nytt tak, og hageparsellen ved Storbråtenhuset er ferdig.

«Frodig kaos»
– Vi har så langt som mulig prøvd å kopiere den opprinnelige hagen fra Storbråten. Hagene i Odalen på den tida var ikke særlig striglet; det var mer et frodig kaos, sier bestyrer Knut Ola Storbråten. Han vokste sjøl opp nettopp i Storbråten, og gamle bilder har vært til god hjelp når hagen skulle rekonstrueres.

Typisk odalshage
– Plantene er typiske for Odalen. Her er det ærje kjærringer og nøgne jomfruer, ridderspore, løytnantshjerte, akeleie,  «grammofontuter» og sjølsagt løpstikke, rabarbra, bærbusker, apler og ugras, sier Knut Ola.

Elever fra videregående på Skarnes snekret et nytt panneskjul, og det er hogget mye buskas og trær som vokste tett innpå noen av husa.

Stemmerettsjubileet
I tillegg til de kjente, faste postene på programmet, blir stemmerettsjubileet markert. Lørdag holder Reidun Opsahl foredrag om en av pionerkvinnene fra Sør-Odal, Olava Tronbøl. En plakatutstilling blir å finne på doen, og det kan derfor påregnes noe lenger dokøer enn vanlig.

Den nye hageparsellen ved Storbråten er frodig og fin. Mannen med ljåen er Knut Ola Storbråten. De blå blomstene i forgrunnen heter i følge Knut Olas hukommelse fra barndommen «Ågot Nordby-blommer». Andre vil kjenne dem som honningknoppert.
Valmaen blomstrer fint.
 
Maleriutstilling
I fjor mottok Odalstunet et stort antall malerier i gave fra Asbjørg Bjørnvolds familie. Asbjørg var fra Sæter på Disenå, og gjennom hele sitt liv malte hun bilder. Noen av disse utgjør nå tunets sommerutstilling i annenetasjen på Gjersøyenbygningen.

Tunmesse og musikk
Det blir som vanlig tunmesse søndag formiddag, og den musikalske underholdningen besørges av Gamlekæræ lørdag og Helen Roes pianoelever søndag.

Maleriutstilling: Knut Ola Storbråten, Torkil Grønnerud og Ingun Åstebøl betrakter Asbjørg Bjørnvolds bilder.