Logo Odalsnytt
  Del på Facebook Tips en venn pÃ¥ epost  
     
 

– Ei historie som
løfter oss til skyene

 
   
Av Gunnar Nygård 14.02.2011 13:03
 
 
 

– Dette er ei historie som løfter oss til skyene. Peder Sæther vil aldri forsvinne ut av mitt liv, sa forfatteren Karin Sveen da hun tirsdag kveld fortalte om Peder Pedersen fra Nordstun Nedre Sæther på Disenå.

I boka Mannen i Montgomery Street forteller Karin Sveen den fantastiske historien om hvordan Peder Pedersen Sæther emigrerer i 1832 og etter hvert blir en meget velstående bank- og finansmann i USA. Han er med og stifter det kjente Berkeley-universitetet i California, og den dag i dag bærer professorater i flere fag hans navn.

Karin Sveen stusset da hun for noen år siden oppdaget at både en gedigen inngangsportal og et stort tårn ved universitetet bar navnet Sather. Etter mye strev fant hun ut at navnet tilhørte sørodølingen Peder Sæther.

I fordraget, som biblioteket arrangerte, ga hun oss et levende og spennende innblikk i ei fantastisk livshistorie.

– Peder Sæther fortjener vår ydmykhet og respekt. Han emigrerte fra enkle forhold, så godt som uten skolegang og endte som en av grunnleggerne av et av verdens beste universiteter, sa hun.

Hvem var Peder Sæther? Gjennom boka si har Karin Sveen gitt oss noen spennende svar.
Mange ville sikre seg forfatterens signatur i boka.
 
  Peder var i følge Karin Sveen ingen tradisjonell finanskakse. Han var avholdsmann og hadde ellers en nøktern livsstil. Han var motstander av slaveriet, og han var blant de første som hadde fargede bankansatte.

– Gutten må ha vært gløgg, sosial og lett å like. I tillegg må han ha hatt med seg en tung kunnskapsmessig ballast. Han var beskjeden, men samtidig svært jovial og snill. Han viste folk tillit, og han var en samfunnets største velgjørere, sa forfatteren og spurte: – Hva var det som styrte ham; hva har drevet ham inn i alt dette? 

Svaret mente hun kunne ligge nettopp i bakgrunnen fra Odalen. Peder kom fra en familie og et miljø som tross enkle kår var opptatt av kunnskap og lærdom. Blant annet var Peders svoger, Ole Dysterud, en venn av Henrik Wergeland.

Karin Sveen var nylig sammen med et team fra Dagsrevyen på Nordstun Nedre Sæther, og hun håper hun snart kan komme tilbake.

– Det har nærmest blitt en hellig plass for meg, sa hun og oppfordret Sør-Odal kommune til å oppkalle en veg etter Peder.

Etter å ha hørt Karin Sveens foredrag vil  mange hevde at Peder Sæther er «Odalens største sønn» gjennom tidene.

 
   
  Omkring 80 tilhørere fulgte Karin Sveens foredrag.  
   
  Det var navnet «Sather gate» som pirret Karin Sveens nysgjerrighet.