Logo Odalsnytt
  Del på Facebook Tips en venn pÃ¥ epost  
     
 

Odalsportalens
eminente kåsør i bokform

 
   
Av Hans Otto Glomsås  |  18.12.2012 22:06
 
 
   
     
  Rykende fersk fra trykkeriet lanseres nå boka «Tanker om alt og ittno» av Odalsportalens eminente kåsør Bjørn O. Andersen. Boka, som inneholder 123 av kåseriene han har skrevet for Odalsportalen, er utgitt av Nordre Odalen Kulturminnelag.

Med sitt store samfunnsengasjement, skrivekløe og ikke minst sin gode porsjon humor er Bjørn en populær kåsør på Odalsportalens nettsider. Siden sommeren 2010 har han publisert ukentlige meningsytringer her. Han er også kjent fra Glåmdalens debattsider.

Bjørn skriver lett og godt om dagligdagse begivenheter som opptar oss. Han har store kunnskaper om samfunnet generelt og Odalen spesielt. Dette flettes inn her og der på underfundig og leseverdig vis. Det er prisverdig at kåseriene blir gitt ut i bokform. Vi kan kose oss med å lese ett kåseri om gangen, lukke boka, slappe av i godstolen og tenke gjennom Bjørns lune betraktninger.

Selv om disse småstubbene er skrevet for og i øyeblikket, mener Nordre Odalen Kulturminnelag at de har en kulturhistorisk verdi.

Skriftlige kulturminner fra vår egen samtid
På den ene siden gir de dagsaktuelle refleksjoner, men de gir i tillegg kulturhistoriske glimt fra vår samtid og nære fortid som gjør dem verdt å bli tatt vare på i bokform. Vi velger å kalle dem skriftlige kulturminner fra vår egen samtid, sier lederen i kulturminnelaget, Gunnar Nygård.

– Dette er ei bok som vi kanskje ikke regner med leses sammenhengende fra perm til perm. Men ta den fram, les en stubb nå og da og reflektér over innholdet. Du behøver slett ikke være enig, men det er utgivernes oppfatning at boka med sine hverdagslige problemstillinger gir alle – ikke bare dem som er odølinger i sinn og skinn – noe å tenke på ut fra sitt ståsted i livet, sier Gunnar.

Utgiverne tror at bokas innhold også vil ha en verdi for alle som ikke har Odalsportalen tilgjengelig.

Boka er trykket i et opplag på 700 og selges i Odal Sparebank på Sand og i flere forretninger i Sand og Mo.

Om forfatteren
Bjørn O. Andersen er tidligere lektor og undervisningsinspektør. Han har tjent til sitt livsopphold ved Nord-Odal ungdomsskole, Eidsvoll videregående skole og Ullersmo fengsel. Han nyter sitt otium øverst i Rovelstadgrenda i Bruvoll – der bilvegen slutter, stiene tar over og sivilisasjonen utfordres.