Logo Odalsnytt
  Del på Facebook Tips en venn pÃ¥ epost  
     
 

Rotlausfeiring på Skoga

 
   
Av Gunnar Nygård 05.07.2010 00:25
 
 
   
  Skuespillerne i «Trættstikkje»: f.v. Per Olav Sjøen, Tosten Trøften, Hans Ludvig Fredheim med barnebarna Gina og Håkon Viken, Ronald Andersen, Kjetil Mostue og Tor Nordhagen.
 
 
  For fjerde gang inviterte Marit (Stensrud) og Hans Ludvig (Fredheim) til rotlausfeiring på tunet sitt på Trautskogen.

Lørdag formiddag var venner som vanlig med på gammeldags sløttønn, og på kvelden var det samling med ulike kulturinnslag ved løbrua. Til sammen var omkring 200 personer med på å markere «rotlaushælja».

Publikum, som hadde slått seg ned på den nyslåtte bakken, fikk først se urframføringen av «Trættstikkje», en dramatisering av krangelen mellom stangesokninger og odølinger på 1600- og 1700-tallet. Enden på teaterstikkje ble, som historien også forlengst har bekreftet, at odølingene har eiendomsretten det 13.000 mål store området som i dag kalles Trautskogen.

Så fortsatte kvelden med trivelig opplesing, sang og musikk; fra Alf Prøysen, Einar Skjæraasen, Erik Bye og Evert Taube til Ola Thesen og Tre Skalder. Regnværet som lå truende over Kjernliberget forsvant nordover til Stange, og temperaturen kunne ikke vært bedre. Sammarsidyll? Javisst – i ordets aller beste forstand. Eller som Hans Ludvig sjøl har uttrykt det i visa Rotlausvikua:

Så rart å kjenne at rota løsner
når homla suser tæll langt på kvæll.
Mæn gøtt å kjenne ho finner fæste
og væta håpass en hører tæll.

 
       
   
  Huska var morosam for de yngste.