Logo Odalsnytt
  Del på Facebook Tips en venn pÃ¥ epost  
     
 

Julefreden senket seg på Skoga

 
   
Av Gunnar Nygård | 23.12.2009 00:18
 
 
 
 
  Jul på Skoga anno 2009: f.v. Helene Andersen, Kai Johansen, Bente Akre, Hans Ludvig Fredheim, Marie Haagenrud, Knut Harald Jensen, Kine Østby og Ronald Andersen.
 
 
  Hvis julefreden hadde vært synlig, ville vi seint tirsdag kveld kunne se hvordan den spredte seg sørover fra Trautskogen og etter hvert senket seg over hele Odalen.

For fjerde året på rad fylte de tre skaldene og deres gode venner kapellet på Skoga til to konserter med tekst og tone ved vintersolverv.

For mange av oss har dette arrangementet blitt et nødvendig rituale for å markere at sola snur. Nå kan vi senke skuldrene og starte julefeiringa.

– Det er rart med desember. Den er kald og mørk, men likevel stråler folk av lykke og glede ved å gi og dele, slik vi gjør her i kveld. Vi sitter tett, og vi kjenner at vi hører i hop, sa Hans Ludvig Fredheim da han ønsket velkommen.

Den timeslange konserten ble en fin blanding av lokale og mer internasjonale innslag som Abbas Like an angel passing through my room i Bente Akres versjon. Ronald Andersen sang Jakob Lishaugens fine Voggevise; Marie Haagenrud framførte Hilde Dagfinruds Vår egen julenatt, og Kai Johansen sang sin egen, rykende ferske vise Julie, til tekst av Hans Ludvig. Den handler om den vesle jenta som fanger snøfnugg med tunga og om de drømmer og håp vi kan møte kneiker og motganger med seinere i livet. Og sjølsagt fikk vi høre Hans Ludvig fortelle historia om skogingas julehandel på Hamar.

Trivelige, nye bekjentskap var Kine Østby og Helene Andersen. Begge er uten tvil kommende stjerner på vår lokale sanghimmel.

Som innledning til førjulsstønna sang Marie Haagenrud og Helene Andersen Deilig er jorden. Det kan det sikkert være ulike oppfatninger om, men at det er gøtt å væra på Skoga, hersker det ingen tvil om.

Kine Østby er ei ung sangerinne som vi sikkert vil høre mye mer fra.
Helene Andersen sang for første, men sikkert ikke siste gang på førjulskonserten.
Det var en flott, nesten trolsk stemning ved kapellet på Trautskogen tirsdag kveld.