Logo Odalsnytt
  Del på Facebook Tips en venn pÃ¥ epost  
     
 

Sammarskvæll ved løbrua

 
   
Av Gunnar Nygård  |  07.07.2009 00:22
 
 
 
 
     
 

Med saubjeller fra jordene nedafor løa som stereofoniske lydkulisser, slo langt innpå hundre mer eller mindre rotlause mennesker seg ned på tunet hos Marit Stensrud og Hans Ludvig Fredheim i Stuggua på Trautskogen lørdag kveld.

Det ble en en fin start på rotlausvikua, som er den tida på sammarn da rota på ugrasplanter løsner og lett kan dras opp. Før på dagen hadde Marit og Hans Ludvig tradisjonen tro fått god hjelp av gode venner fra fjern og nær til slått og heihenging med lja og hesje på tradisjonelt vis. Etter det Hans Ludvig sa, var det så bra heitørk at de kunne begynne å kjøre inn heiet frå eine enden ta hesja før de var ferdig med å henge i den are.

«Sammarskvællen ved løbrua» var passe lunken og både knøtt- og miggfri. Et sulupar imponerte med avansert snittflyging inn og ut ta lødøra, faretruende nær de som opptrådte. Slik vart det var ei stemningsfull ramme rundt de mange fine innslagene, både vokale og instrumentale. Litt ta hørt til ettertanke fikk vi også ta del i.

I bua hadde Wenche Bekkevold utstilling av fotografier og tegninger. Hun bor i Porsgrunn, men både mor hennes, Inger, og besteforeldrene er fra Mellem, nabobruket til Stuggua. Nå har hun kjøpt den gamle kårboligen Beatestua der hun og familien håper å kunne tilbringe mye tid framover.

Mette Haugland og Helene Vibe åpnet kvelden og fikk stor applaus for visa de hadde laget til avslutningstilstelningen på ungdomsskolen nylig. Så gikk det slag i slag: Tor Nordhagen sang viser, Mari Sletli fortalte prøysenstubber og det var sanginnslag ved Roy Fossum og Jørn Haglo og ved Erland Jensen og Hanne Strand. Bente Akre spilte fløyte, og Ole Jonny Sandmoen sto for den beste framføringen av Amazing Graze på hagaslange vi har hørt på svært lang tid.

Sjølsagt fikk vi høre flere innslag av Hans Ludvig akkompagnert av Kai Johansen, og Knut Harald Jensen fikk æren av å avslutte kvelden med «Kveldsseterslått» på saksofon.

Og da den siste tona hadde lagt seg, kjente vi et lite snag ta kjølig luft. Så får vi håpe på fortsatt god heitørk og at vi får opp så mye ugras som mulig før det fester seg att. Takk til Marit og Hans Ludvig og medhjelperne deres for nok en minnerik tilstelning!

 

Her er noen bilder fra «Sammarskvællen». Klikk på miniatyrene, så får du se bildene i stort format!