Logo Odalsnytt
  Del på Facebook Tips en venn pÃ¥ epost  
     
 

Sammarskvæll på butråppa

 
   
Av Ingegerd Tronbøl 07.07.2008 00:22
 
 
 

 
  Lørdag 5. juli inviterte Marit Stensrud og Hans Ludvig Fredheim til kulturkveld i Stuggua Kjærnli på Trautskogen. De markerte at ”rotlausvikua” startet, uka på sommeren da rota på ugrasplantene sitter løst.

Tidligere på dagen hadde det vært gammeldags slåttonn her oppe, og venner fra fjern og nær hadde deltatt. Og maten var pannerusk og ”snullersuppe”.

Været hadde variert fra sol og varme til regnbyger og tordenskrell. Men da de omkring 120 frammøtte hadde slått seg ned på tunet, mellom høyhesjer og blomstrende stauder, tittet sola fram igjen. Men også knotten dukket opp i tusentall. Det satte likevel ingen demper på stemningen – for de kulturelle innslag var mange og gode. Hans Ludvig ønsket velkommen fra butrappa med blant annet å si at håpet det ville komme mange slik at det ble færre knott på hver. ”Tre Skalder” ved Ronald Andersen, Kai Johansen og Hans Ludvig sang ”Rotlausvikua” (av Fredheim/Andersen) og et par sanger til.

Deretter var det en stolt bestefar Hans Ludvig som sang sammen med barnebarna Gina (8 år) og Håkon (5 år). Fiolinist Maren Bjørnstad fra Stange spilte vakker folkemusikk, blant annet ”Bergrosa”, og Mari Sletli leste dikt. Marens far var i fem år lærer ved Nord-Odal ungdomsskole før han ”slo seg til ro” i Stange. Så var det Marie Haagenruds tur med to sanger, akkompagnert av Kai Johansen på gitar og Knut Harald Jensen på klarinett. Fra Strandlykkja kom Tor Nordhagen med ei vise fra Svesaga, og fra Søndre Land kom Hans Ludvigs ”medtrubadur” fra før i tida, Erland Jensen, med to viser.

I matpausa kunne folk få smake på både rabarbrasuppe og saftsuppe, pannerusk, krydderkake og kringle. Alt var tilberedt av Marit med ”assistenter”. Det var også salgsutstilling av bilder av Wenche Bækkevold og et spesiallaget tresnitt av Ivar Nordhagen. Folk vandret rundt på det koselige tunet, snakket ned kjenninger og viftet vekk knott.

Etter pausa var det mer på programmet: både Nordhagen og Jensen hadde et par innslag hver, og ny mann ut var Lasse Stang fra Gjøvik. Han både sang, spilte gitar og fløyte. Tidligere naboer og venner av Hans Ludvig fra Hov i Land, Roy Fossum (sang) og Jørn Haglo (gitar), fremførte et par sanger. Maren Bjørnstad avsluttet kulturkvelden med vakker folkemusikk fra butrappa.

Folk forlot stedet med en god følelse – dette var en fin lørdagskveld. Og alle var enige om at det har beriket kulturlivet i Nord-Odal at en skoging vendte hjem for fem år siden.

 

Vertskapet Marit og Hans Ludvig. Bak: Marit Bækkevolds bildeutstilling.

Grisen ved grinda
Maren Bjørnstad på fiolin.
Ludvig med barnebarna Gina og Håkon.